bolletjes

Nieuws

Verkocht onder voorbehoud: Wat betekent het?

Grote kans dat je er wel eens van gehoord hebt. Een woning is verkocht onder voorbehoud. Misschien de woning die je op het oog hebt of je hebt het ergens op Funda zien staan. Maar wat betekent ‘verkocht onder voorbehoud’ eigenlijk?

Een woning kopen: de bedenktijd

Heb je jouw droomwoning gevonden? Dan heb je waarschijnlijk de voorlopige koopovereenkomst getekend en is de woning verkocht onder voorbehoud. Dat betekent: de woning is van jou, tenzij je je nog bedenkt tijdens de wettelijke bedenktijd van drie dagen. Tenzij er sprake is van ontbindende voorwaarden.

Verkocht onder voorbehoud: ontbindende voorwaarden

Om zowel de koper als verkoper te beschermen, spreek je samen ontbindende voorwaarden af voor de koopovereenkomst. Dat kunnen verschillende dingen zijn. Zo moet je als koper akkoord krijgen op de hypotheek die je hebt aangevraagd. Soms is er – vooral bij het aankopen van een oudere woning – een bouwkundige keuring nodig. Of misschien wil je eerst je huidige woning verkocht hebben, voordat je een nieuwe aankoopt. Al die aspecten kunnen ervoor zorgen dat een woning is ‘verkocht onder voorbehoud’.

Soms komt het voor dat een koper een bod uitbrengt zonder voorbehoud. De woning is dan na de drie dagen bedenktijd gegarandeerd verkocht. Dat is mogelijk als de koper bijvoorbeeld vermogend genoeg is en geen hypotheekaanvraag hoeft af te wachten. Of als de koper zeker weet dat de woning zich bouwkundig gezien in goede staat verkeerd.

Verkocht onder voorbehoud van financiering

De meeste kopers moeten voor de aankoop van een woning een financiering aanvragen. Oftewel, een hypotheek. Dat duurt vaak zo’n 4 tot 6 weken, afhankelijk van de bank. Krijg je binnen die periode geen hypotheek van de bank? Dan kan de koop van de woning nog ontbonden worden. Breng je een bod uit zonder voorbehoud van financiering en krijg je daarna toch geen hypotheek en heb je ook geen eigen middelen? Dan betaal je een boete van 10% van de koopsom. Dat is een behoorlijk bedrag. Bieden zonder voorbehoud van financiering is dan ook niet zonder risico.

Verkocht onder voorbehoud van bouwkundige keuring

Ook een bouwkundige keuring van de woning kan een reden tot voorbehoud zijn. Vaak is het verstandig om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren bij het aankopen van een oudere woning. Mocht de woning na aankopen dan toch gebreken hebben, dan kan de koper alsnog van de koop afzien als de kosten voor herstel te hoog blijken te zijn. Koper en verkoper spreken in zo’n geval samen een maximaal bedrag af.

Verkocht onder voorbehoud van verkoop eigen woning

Een mogelijkheid die minder vaak voorkomt, is het voorbehoud van eigen woning. Koper en verkoper van de woning spreken dan samen af wanneer de huidige woning van de koper uiterlijk verkocht moet zijn. Lukt dat niet? Dan kan de koop van de nieuwe woning alsnog ontbonden worden. Aangezien dit voorbehoud vaak een langere periode in beslag neemt, is deze vorm minder populair.

Wat als ‘verkocht onder voorbehoud’ niet doorgaat?

Door te kopen onder voorbehoud geef je als koper aan dat je bereid bent de woning te kopen, op voorwaarde dat je aan de gestelde voorwaarden voldoet. Dus bijvoorbeeld dat je hypotheekaanvraag gelukt is. Of als je een bouwkundige keuring hebt laten uitvoeren die positief uitvalt. Soms wordt er niet aan het voorbehoud voldaan. Een woning komt dan vaak opnieuw op de markt. Verkocht onder voorbehoud betekent dus niet dat de woning ook daadwerkelijk verkocht is.

bolletjes

WILLEMSEN MAKELAARS ZOEKT VOOR U

Willemsen makelaars adviseert je graag