bolletjes

Nieuws

Wonen in Arnhems jongste wijk: Schuytgraaf

Het mag dan één van Arnhems jongste woonwijken zijn, een nieuwe plek om te wonen is het zeker niet. Al in de steentijd ‘woonden’ nomadische jagers in het centrum van Schuytgraaf, wat toen nog een eiland was.

Dat de plek zo’n 7000 jaar later een moderne Vinex-wijk zou zijn, zouden die jagers nooit hebben kunnen voorspellen. Maar hoe is de wijk ontstaan? En hoe is het om er te wonen?

Een rijk verleden in de grond

Hoewel ‘Schuytgraaf’ misschien doet vermoeden dat het een nieuwgekozen naam voor de wijk is, is de wijk juist vernoemd naar de vroege geschiedenis van de plek. Volgens de website van de wijk zelf is Schuytgraaf afgeleid van Schutgraaf. Schutten staat voor ‘water bewaren’ en graaf voor een ‘gegraven watergang’. Een verwijzing naar de grote hoeveelheid water die het gebied vroeger rijk was.

Niet alleen het water en de jagers hebben hun sporen nagelaten. Tijdens het bouwklaar maken van de grond zijn ook archeologische vondsten van de Romeinen en Batavieren gevonden. Daarnaast diende het gebied als frontlinie in de Tweede Wereldoorlog tijdens de Slag om Arnhem tot aan de bevrijding. Een hoop verzamelde geschiedenis opgeslagen in de grond, dus.

Van agrarisch gebied naar moderne woonwijk

Tegenwoordig heeft de naam Schuytgraaf een dubbele betekenis gekregen. Enerzijds doet het herinneren aan het waterrijke landschap van vroeger, anderzijds staat de naam inmiddels symbool voor de transformatie van agrarisch gebied naar hedendaagse woonwijk. Vanaf de jaren 90 komt er in Arnhem namelijk behoefte aan meer woningen. Uiteindelijk wordt het gebied van Schuytgraaf gekozen als nieuwe Arnhemse wijk waar een kleine 7.000 woningen in 27 gevarieerde buurten moeten komen.

Inmiddels is de wijk bijna af en wordt er tot 2028 alleen nog gebouwd in het noorden van Schuytgraaf. Een fantastische plek om te wonen met alle voorzieningen binnen handbereik: sportclubs, zorg, winkels, supermarkten, scholen, een eigen NS-station. En niet te vergeten, heel veel groen rondom.

Hoe woon je in Schuytgraaf?

Dat alles klinkt natuurlijk veelbelovend, maar alleen bewoners van de wijk kunnen beamen of dat ook echt zo is. Drie jaar geleden kochten Thomas en Linda een woning bij Willemsen makelaars. Ze verhuisden van een appartement in Klarendal naar een eengezinswoning in Schuytgraaf. Inmiddels zijn ze een zoon rijker en wonen ze met veel plezier in de wijk. Wat maakt wonen in Schuytgraaf zo leuk?

Eén van de eerste dingen die het stel te binnen schiet, is de rust. ‘Het is heerlijk om de vogels te horen fluiten in de tuin. Dat heb je in de stad ook wel, maar het viel ons hier gelijk op.’ Aan de wijk moeten wennen hebben ze dan ook niet echt. ‘We waren op zoek naar een ruim en onderhoudsarm huis in een rustige straat. Die vind je in Schuytgraaf natuurlijk volop. Daarnaast is de ligging voor ons ideaal. We werken we allebei ten zuiden van Arnhem. Ons woonwerkverkeer is daardoor bijna gehalveerd. En ook de reistijd naar familie is flink verkort.’

Over de sfeer in de wijk kunnen ze kort zijn. ‘Die is gewoon goed. We hebben prettig contact met de buren en we wonen in een gezellige buurt met een speeltuin voor de deur voor onze kleine. Heel fijn om die zo dichtbij te hebben. Dat is trouwens met alles zo. Alles wat je nodig hebt zit in de buurt: kinderopvang, een toekomstige school voor onze zoon, de nodige winkels. En anders is het centrum van Arnhem, Kronenbrug of Elst ook om de hoek. Zowel op de fiets, met het ov of de auto.’

Ondanks de vele voorzieningen, is het groen rondom de wijk een plek waar het stel het liefst komt. ‘Er wordt vaak gedacht dat hier alleen maar huizen staan, maar er is juist heel veel natuur. We kunnen erg genieten van de prachtige wandelpaadjes achter ons huis, zoals het mooie Wilgenlaantje. We zitten dicht bij de uiterwaarden en er is veel water met allerlei soorten (water)vogels.’

En met al dat water in en rondom de wijk doet Schuytgraaf haar naam dus nog steeds eer aan. Een heerlijke, biodiverse wijk met ruime woningen en alle voorzieningen om de hoek. Ideaal voor starters en jonge gezinnen. Meer weten over wonen in Schuytgraaf of het beschikbare aanbod? Neem vrijblijvend contact op met één van onze makelaars.

 

Bronnen:

  • https://www.schuytgraaf.nl/historie
  • https://www.schuytgraaf.nl/beleef
  • https://mijngelderland.nl/inhoud/specials/archeokroniek/romeinse-sporen-in-deschuytgraaf
  • https://www.inschuytgraaf.nl/van-boerenland-tot-woonwijk-waarom-schuytgraaf-hiergebouwd-is/
bolletjes

WILLEMSEN MAKELAARS ZOEKT VOOR U

Maak een zoekopdracht aan

Willemsen makelaars | Aankoop | Huis kopen