bolletjes

Nieuws

De huizenprijzen dalen en het aantal verkopen stijgt

Het groeiend woningaanbod biedt woningkopers meer keuze en kansen door licht gedaalde prijzen. Daarmee komt de woningmarkt in een wat rustiger vaarwater. Dit blijkt uit de NVM-woningmarktcijfers en analyse van NVM-dochter Brainbay over het 4e kwartaal van 2022.

Artikel geschreven op 23 januari 2023

De woningmarkt is snel aan het veranderen. Onder invloed van de gestegen hypotheekrente, energiekosten en inflatie is de betaalbaarheid van woningen afgenomen. Het aantal verkopen blijft landelijk daarom wat achter, desondanks is het aantal verkochte woningen in Arnhem licht gestegen. Door dit extra aanbod, in combinatie met de toegenomen verkooptijd, loopt het woningaanbod snel op. Als gevolg van deze situatie met minder vraag en meer aanbod zijn de woningprijzen in het 4e kwartaal van 2022, net als het kwartaal ervoor, licht gedaald.

De woningmarkt is aan het veranderen. Toch zijn er ook behoorlijk wat positieve zaken te benoemen. Er lijkt sprake te zijn van een stabilisatie van de inflatie, de hypotheekrente is de afgelopen weken iets gedaald, en het energieprijsplafond en de stijging van de lonen kunnen zorgen voor meer zekerheid in de markt.

Aantal te koop gezette woningen hoger dan vorig jaar
Het aantal woningen dat te koop is aangeboden door NVM-makelaars in regio Arnhem ligt 1,9% hoger dan in het 4e kwartaal van vorig jaar. In totaal zijn er in Arnhem in het 4e kwartaal van 2022 477 woningen in aanbod genomen.

Aantal woningtransacties blijft stijgen in Arnhem
Landelijk hebben NVM-makelaars 32.500 woningen verkocht in het 4e kwartaal van 2022. Dit is bijna 8% minder dan vorig jaar. In tegenstelling tot de landelijke trend steeg het totaal aantal transacties in de gemeente Arnhem met 2%. De woningmarkt in Arnhem deed het daarmee beduidend beter ten opzichte van de landelijke daling. In het 4e kwartaal werden er in deze gemeente 377 woningen verkocht.

Woningaanbod meer dan verdubbeld
Omdat meer woningen in verkoop worden gebracht, stijgt daarmee het woningaanbod. Momenteel staan er in Arnhem 423 woningen te koop, daarmee steeg het lopende aanbod met maar liefst 146%. De gemiddelde vraagprijs steeg met 11,8% naar nu € 427.000.

Grootste prijsdalingen in en rond Amsterdam
De gemiddelde verkoopprijs in regio Arnhem, van in het 4e kwartaal verkochte woningen, bedraagt €370.000. Dat is een daling van 3,5% ten opzichte van het 4e kwartaal van 2021. Echter valt dit nog mee, de grootste prijsdalingen doen zich voor in en rond Amsterdam. Daar dalen de prijzen op jaarbasis met meer dan 9%.

Overbieden neemt verder af
Desondanks is de woningmarkt nog steeds krap met te weinig aanbod en zodoende werd bijna 43% van de verkochte woningen boven de vraagprijs verkocht, bij een gemiddelde verkooptijd van 30 dagen. In het 4e kwartaal van 2021 werd er nog bij 87% van de woningverkopen overboden.

 

 

 

bolletjes

WILLEMSEN MAKELAARS ZOEKT VOOR U

Maak een zoekopdracht aan

Willemsen makelaars | Aankoop | Huis kopen