bolletjes

Nieuws

Rustige en ruimere woningmarkt

De woningmarkt wordt wat rustiger en ruimer. Dit blijkt uit de NVM-woningmarktcijfers over het derde kwartaal van 2022. En die liegen er niet om! Het flink toegenomen aanbod en de gematigde ontwikkeling van de verkoopprijs zorgen voor meer keuze in de markt. Wat betekent dit voor u als koper?

Artikel geschreven op 10 oktober 2022

De huizenprijzen zijn in het derde kwartaal gedaald, het aantal huizen dat te koop staat stijgt en het enorme overbieden is verleden tijd. De invloed van de gestegen hypotheekrente, de hoge energiekosten en inflatie halen de 'gekte' uit de markt. Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen in de gemeente Arnhem?

In Arnhem is in het derde kwartaal de gemiddelde huizenprijs € 382.851. De prijs van een woning ligt nu nog maar 1,9 procent boven de prijs van een jaar geleden. Dit betekent een prijsdaling van 9,1 procent in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Afgelopen juli, augustus en september werden er 1.497 woningen verkocht, dat is 7,5 procent meer dan in 2021.

Overbieden verleden tijd?
Als koper heb je meer ruimte om te onderhandelen. De mate van overbieden, die in het eerste kwartaal al zichtbaar werd, zet zich nog steeds verder door. Niet alle woningen worden nog boven de vraagprijs verkocht. Ruim een derde van alle woningen werd beneden de vraagprijs verkocht. Gemiddeld gingen alsnog 3,5 procent van de woningen boven de vraagprijs weg. Desondanks is de woningmarkt nog steeds overspannen met te weinig aanbod. Wij van Willemsen makelaar helpen u graag voor een goede advisering en bij de onderhandeling om tot een mooie aankoop te komen.

Meer woningen staan te koop
Uit de NVM-woningmarktcijfers blijkt dat veel meer mensen hun huis te koop zetten. Er wordt een plus van 27 procent genoteerd ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar. Het aantal bezichtigingen per woning is in de maand juli gehalveerd. Vorig jaar werd een woning  gemiddeld zo'n tien keer bezichtigd, halverwege de zomer was dit nog zo'n vijf keer. Dit leidt uiteraard ook tot minder biedingen.

Nieuwbouw als uitzondering
Nieuwbouw onttrekt zich aan de prijsdaling. Een nieuwbouwwoning was in het derde kwartaal € 496.000, dat is een prijsstijging van 8 procent vergeleken met het derde kwartaal van 2021. Dit heeft te maken met de sterk gestegen grond- en bouwkosten, de gevolgen van de regulering van het middensegment huur en de extra investeringen in het kader van duurzaamheid.

Wat betekent dit voor de koper?
Veel kopers kunnen steeds minder lenen, niet alleen vanwege de oplopende rente maar ook omdat de energielast druk legt op de maandelijkse woonlasten. Een lichtpuntje is dat de minder krappe woningmarkt leidt tot meer aanbod en keuze voor de woningzoekende, ook voor degene die er tot op heden niet tussenkwamen. Daarnaast kunnen starters profiteren van de lagere prijzen. Onze makelaars beschikken over de kennis, inzichten en ervaring rondom het aankopen van een woning in de huidige markt. Wij helpen u graag!

 

bolletjes

WILLEMSEN MAKELAARS ZOEKT VOOR U

Maak een zoekopdracht aan

Willemsen makelaars | Aankoop | Huis kopen