bolletjes

Nieuws

Hittegolf op de huizenmarkt, ook in Arnhem

NVM cijfers Q2 2024 tonen sterke prijsstijgingen en meer transacties

Ook bij Willemsen makelaars in Arnhem zien we een opmerkelijke stijging in de woningmarktactiviteit tijdens het tweede kwartaal van 2024.

De NVM-woningmarktcijfers tonen aan dat de huizenmarkt een ware hittegolf ervaart, met snel stijgende prijzen en een toenemend aantal transacties.

Sterke prijsstijgingen en meer verkooptransacties

In het tweede kwartaal van 2024 zijn de huizenprijzen in Nederland met 7,2% gestegen ten opzichte van het vorige kwartaal, een stijging die sinds 1995 slechts één keer eerder is voorgekomen. De mediane verkoopprijs van een bestaande woning is nu €468.000, een stijging van 13,6% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Overbieden en snelle verkopen

Maar liefst 67% van de woningen werd boven de vraagprijs verkocht in het afgelopen kwartaal. In vergelijking, vorig kwartaal was dit 56% en een jaar geleden was het 39%. De uiteindelijke verkoopprijs ligt gemiddeld 4,3% boven de vraagprijs. Woningen in Arnhem worden nu binnen gemiddeld 27 dagen verkocht, wat 7 dagen sneller is dan een kwartaal eerder.

Toename in woningaanbod

Het aantal te koop gezette woningen is ook significant gestegen. In het tweede kwartaal van 2024 werden 41% meer woningen te koop gezet dan in het eerste kwartaal van dit jaar, en 13% meer vergeleken met dezelfde periode in 2023. Het aanbod is hiermee iets ruimer geworden, maar blijft beperkt.

Nieuwbouwmarkt groeit

De nieuwbouwmarkt laat eveneens positieve ontwikkelingen zien. NVM-makelaars verkochten in het tweede kwartaal van 2024 ruim 7.300 nieuwbouwwoningen, een stijging van 1% ten opzichte van het vorige kwartaal en maar liefst 70% meer dan een jaar geleden. De mediane verkoopprijs van een nieuwbouwwoning daalde licht tot €475.000.

Impact van uitponden

Een opvallende trend is de toename van het uitponden, waarbij verhuurde woningen worden verkocht. Uit onderzoek blijkt dat 25% van deze uitgeponde woningen binnen de prijsklasse van het middenhuursegment valt, wat aangeeft dat veel particuliere beleggers hun verhuurde woningen verkopen vanwege regelgeving en belastingdruk. Dit heeft echter een beperkt positief effect op de koopwoningmarkt en verergert de krapte in het huursegment.

Toekomst van de Arnhemse woningmarkt

De woningmarkt in Arnhem is in beweging, met stijgende prijzen en meer transacties. Voor meer informatie of vragen over de huidige marktontwikkelingen in Arnhem, neem gerust contact met ons op. Onze makelaars staan voor u klaar om u te helpen bij uw zoektocht naar een nieuwe woning of bij het verkopen van uw huidige woning.

bolletjes

WILLEMSEN MAKELAARS ZOEKT VOOR U

Maak een zoekopdracht aan

Willemsen makelaars | Aankoop | Huis kopen