bolletjes

Nieuws

Bijkomende kosten bij het kopen van een huis. Hoe zit dat?

Misschien ben je al een tijdje op zoek naar een woning. Of sta je op het punt jouw droomhuis te kopen. Het kopen van een huis kan best spannend zijn.

Waarschijnlijk is het één van de grootste uitgaven die je in je leven doet. Financieel gezien moet je naast het aankoopbedrag van de woning ook rekenen op allerlei bijkomende kosten. Maar welke kosten zijn dat eigenlijk?

Welke kosten bij aankoop huis?

Je hebt het vast wel eens ziet staan op Funda. Een vraagprijs voor een woning met k.k. erachter: kosten koper. Dat betekent dat alle extra kosten – los van de aankoopprijs – voor rekening van de koper zijn. Aan welke bijkomende kosten voor een huis moet je dan denken? 

Vaste bijkomende kosten bij het kopen van een huis

Als koper van een huis heb je te maken met bijkomende kosten. Vaste bijkomende kosten betaal je in principe – als je geen nieuwbouwwoning koopt – altijd. Kosten waar je niet onderuit komt als koper zijn: overdrachtsbelasting en notariskosten. 

Overdrachtsbelasting

Als je een woning aankoopt voor eigen gebruik, betaal je daar belasting over. In Nederland is dat 2% van het aankoopbedrag. Ben je jonger dan 35 jaar, dan kun je vrijstelling van overdrachtsbelasting krijgen mits het je eerste koopwoning is en het aankoopbedrag niet hoger dan € 510.000,- is.  

Notariskosten

Een notaris wikkelt de ver- of aankoop van een woning af. Zo stelt een notaris een akte van levering en hypotheekakte op, regelt hij de inschrijving bij het Kadaster en zorgt hij voor de financiële afwikkeling. 

Variabele bijkomende kosten bij het kopen van een huis

Bij het kopen van een huis komen ook variabele kosten kijken. Welke kosten dat zijn, is afhankelijk van de aangekochte woning. 

Makelaarskosten

Schakel je een aankoopmakelaar in om jouw droomhuis aan te kopen? Houd dan rekening met makelaarskosten. Vooraf spreek je een prijs of courtagepercentage af. 

Hypotheekadvies

Grote kans dat je in gesprek gaat met een hypotheekadviseur om inzicht te krijgen in jouw leencapaciteit. De kosten hiervoor zijn transparant, staan meestal vast en kun je van tevoren opvragen. De onkosten zijn deels terug te vragen bij de opgave inkomstenbelasting. 

Taxatie

Vaak heb je voor het aanvragen van een hypotheek een taxatie van de woning nodig. Deze kosten komen bovenop de kosten voor de hypotheekaanvraag. De kosten die je maakt voor de financiering zijn fiscaal aftrekbaar. 

Bankgarantie

Heb je een woning gekocht, maar blijkt de aankoop – om welke reden dan ook – onverhoopt niet door te kunnen gaan? Dan heeft de verkopende partij recht op 10% van het aankoopbedrag. Deze 10% wordt gestort op de derdenrekening van de notaris, nadat de financiering is rondgekomen. Een koper kan er ook voor kiezen om voor dit bedrag een bankgarantie af te sluiten. In dat geval staat de bank garant voor de waarborgsom. Een bankgarantie kost meestal 1% van de waarborgsom. 

NHG-aanvraag

Omdat het kopen van een huis best spannend is, kan het prettig zijn om een garantie te hebben dat de hypotheek wordt betaald als je bijvoorbeeld arbeidsongeschikt raakt of als je partner overlijdt. Voor een NHG-garantie betaal je 0,6% van het hypotheekbedrag (wat in 2024 maximaal € 405.000 mag zijn) in ruil voor een lagere rente en extra zekerheid. 

Bouwtechnische keuring

Koop je een oudere woning, dan is het zinvol om een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren. Hierdoor word je op de hoogte gebracht van eventuele gebreken én ontvang je een overzicht van de te maken kosten op korte en lange termijn. Er komen uiteraard extra kosten kijken bij een bouwkundige keuring met rapportage, maar het voorkomt nare verrassingen na de overdracht van de woning. 

Willemsen makelaars helpt je graag

De bijkomende kosten voor het kopen van een huis kunnen dus behoorlijk oplopen. Het is daarom handig om voldoende spaargeld achter de hand te hebben, helemaal als je voor het eerst een woning koopt. Gelukkig zijn veel bijkomende kosten ook fiscaal aftrekbaar. Willemsen makelaars geeft graag advies over het kopen van een woning, zowel als aankoop- en verkoopmakelaar. Neem contact op met een van onze makelaars en plan vrijblijvend een eerste afspraak in. 

bolletjes

WILLEMSEN MAKELAARS ZOEKT VOOR U

Maak een zoekopdracht aan

Willemsen makelaars | Aankoop | Huis kopen