Mijn favorieten

Nieuws 2019


Veranderingen woningmarkt 2019

Hoe zit het met jouw woonplan dit jaar? Elk jaar verandert er weer iets op het gebied van wonen. Als (toekomstig) woningbezitter is het belangrijk om bij te blijven. Wij hebben de belangrijkste veranderingen voor de woningmarkt van 2019 op een rij gezet.


Energiebelasting
Dit heb je wellicht al gemerkt, de energiebelasting op aardgas is verhoogd. Voor elektriciteit is deze juist verlaagd. Als duurzaam wonen een voornemen is, denk dan aan zonnepanelen in combinatie met goede isolatie, dubbel glas of een warmtebron. 


Hypotheekrenteaftrek omlaag
De hypotheekrenteaftrek wordt verder afgebouwd. Voor 2019 is de maximale aftrek verlaagd naar 49%.Het fiscale voordeel van de hypotheekrenteaftrek wordt steeds iets minder. Het tarief waartegen je de rente mag aftrekken van de belasting hangt af van je inkomen. Vanaf 2020 gaat de maximale aftrek sneller omlaag. Dat betekent min of meer dat je steeds iets meer belasting gaat betalen.

Voor hypotheek advies kun je terecht bij Joost van der Velde


Elke woningbezitter gaat vanaf 2019 eigenwoningforfait betalen
Omdat het voordeel van de hypotheekrenteaftrek minder wordt, gaat de maximale bijtelling voor het eigenwoningforfait wel omlaag. In 2019 is het eigenwoningforfait 0,65% van de WOZ-waarde, dat is 0,05% minder dan in 2018. 
 

Stijging WOZ-waarde
De WOZ-waarde van je huis is gemiddeld met 6,5 procent gestegen. De gemeente gebruikt de waarde van je woning om te bepalen hoeveel gemeentelijke belasting je moet betalen. Denk aan rioolheffing, waterschapsbelasting en onroerendzaakbelasting. Ook telt de WOZ-waarde mee in de berekening van je inkomsten- en erfbelasting.

 

De NHG-grens gaat omhoog
Wie een woning koopt, kan een hypotheek afsluiten met NHG (Nationale Hypotheek Garantie). Jaarlijks wordt bepaald hoe hoog de NHG grens is. De NHG Grens is in 2019 omhoog gegaan van € 265.000 naar € 290.000 euro. Voor huizen met energiebesparende voorzieningen is dat €307.400.

De premie die je voor de NHG moet betalen is in 2019 verlaagd van 1% naar 0,9%


Lage btw-tarief omhoog
In Nederland zijn er twee btw-tarieven: 21 procent en 6 procent. Het lage tarief is dit jaar met 3 procentpunt naar 9 procent gestegen. Je betaalt dit lage tarief onder andere voor de dagelijkse boodschappen, maar ook voor diverse kluswerkzaamheden, zoals schilderen en stuken. Door de stijging van het lage btw-tarief wordt klussen duurder.


Er komt veel op je af! Dat begrijpen we maar al te goed. Loop gerust een keer binnen op één van onze locaties of bel 026 445 27 51. We leggen het je heel graag uit!