Mijn favorieten

Duurzaam wonen

Met kleine investeringen kun je je huis al energiezuiniger maken. Je kunt de volgende maatregelen overwegen:

 

  • Een HR-ketel
  • Isolatie (gevel, dak, leiding, vloer)
  • HR++ beglazing
  • Energiezuinige kozijnen en deuren
  • Energiezuinige ventilatie
  • Zonnepanelen
  • Zonneboiler
  • Warmtepomp

De bovenstaande maatregelen worden geschaald onder energiebesparende maatregelen en kun je (voor een gedeelte) meefinancieren. Normaal gesproken mag je 100% van de woningwaarde lenen, maar als je kiest voor duurzame aanpassingen, kan dit oplopen tot maximaal 106% van de woningwaarde.

 

NulopdeMeter-woning

Een NulopdeMeter-woning is een huis wat evenveel energie opwekt als dat het verbruikt. Dit zijn energie neutrale woningen. Huizenkopers van NulopdeMeter-woningen mogen €25.000 meer lenen om energiebesparende voorzieningen aan te brengen. Hypotheekverstrekkers controleren of dit hypotheekbedrag ook daadwerkelijk is uitgegeven aan verduurzaming.

 

Energiebespaarlening

Een van de initiatieven van de overheid is de Energiebespaarlening. Via deze lening kun je voor het toepassen van energiebesparende maatregelen een bedrag van €2.500 tot €25.000 lenen tegen een gunstige rente. De Energiebespaarlening moet je, afhankelijk van de hoogte van het bedrag binnen 7, 10 of 15 jaar terugbetalen. Dit is sneller dan bij een hypotheek, die mag je namelijk in 30 jaar terugbetalen. 

 

Duurzaamheidslening

Diverse gemeentes stimuleren inwoners om hun huis energiezuiniger te maken. Dit doen ze door het financieel aantrekkelijk te maken door een duurzaamheidslening aan te bieden. Dit is een lening waarmee je tegen een gunstig tarief en voorwaarden energiebesparende maatregelen in je huis kunt toepassen. De duurzaamheidslening wordt niet door elke gemeente in Nederland aangeboden. Op de site van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting kun je nagaan welke gemeentes de lening aanbieden.

 

Goede isolatie

Hiermee verbeter je het energielabel, wat weer gunstig is wanneer je het huis in de toekomst wil verkopen. Een bijkomend voordeel van een goede isolatie is dat andere energiebesparende maatregelen zo ook goed tot hun recht komen omdat de temperatuur in de woning beter is geregeld. Hoe nieuwer de woning, hoe beter de isolatie.

Bij oudere woningen moet je mogelijk het dak, de muren en de vloer opnieuw laten isoleren en dubbel glas plaatsen. Dit kan je zomaar €10.000 euro kosten. Daar staat een jaarlijkse besparing tegenover van €1.100 euro. Bij een duurzame verbouwing kun je de hypotheek mogelijk verhogen tot 106 procent van de woningwaarde.

 

Wek je eigen stroom op

Je bent echt duurzaam en zelfvoorzienend wanneer je stroom opwekt met zonnepanelen. Ook dit is een investering van duizenden euro’s, afhankelijk van het type woning en het aantal panelen. Het rendement komt uit tussen de 400 en 800 euro per jaar. Er zijn geen subsidies voor zonnepanelen maar je mag de btw wel aftrekken van de belasting.

 

Zonneboiler of warmtepomp

Een zonneboiler haalt energie uit de zon, een warmtepomp uit lucht, de bodem of grondwater en zet dit om in bruikbare energie en wordt meestal direct aangesloten op het cv-systeem.

Een warmtepomp is een milieuvriendelijke manier om je huis te verwarmen en van warm tapwater te voorzien. De CO2-uitstoot gaat wel met 50% omlaag.

 

Een warmtepomp draait op stroom: het stroomverbruik in huis neemt toe, het gasverbruik neemt af. Wanneer je de benodigde stroom zelf opwekt, bijvoorbeeld met zonnepanelen, wordt de CO2-uitstoot nog lager.

 

Beide apparaten zorgen ervoor dat de woning en het water worden verwarmd. Het is een flinke investering, maar er zijn gelukkig landelijke subsidies die je een tegemoetkoming bieden.

 

Kies een duurzame energieleverancier

Een belangrijk aspect van een energiezuinige woning is de keuze voor groene stroom. Veel energieleveranciers leveren groene stroom. Deze energie is opgewekt uit bronnen die nooit opraken en daarom zeer duurzaam.

Eenvoudiger beginnen? Denk aan het dichten van kieren en tochtgaten, korter douchen, kraan uit tijden het tanden poetsen, verwarming een graad lager en het gebruik van LED verlichting.

Wil je graag advies?
Neem gerust contact op met onze hypotheekadviseur Joost van de Velde op 06 40833426 

Bron: hypotheekvisie.nl, warmtepompplein.nl

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring